PENSIOEN

 In Geen categorie

Na ruim 16 jaar “in de honden” gewerkt te hebben, ga ik het nu rustiger aandoen.

Sinds maart 2020 heb ik al een beetje kunnen ervaren hoe het gaat worden: met de afkondiging van de lockdown stroomden de annuleringen voor de opvang binnen en werd er daarna veel minder gereserveerd. Daardoor heb ik hooguit 20% van de gebruikelijke opvanghonden kunnen verwelkomen.

Een soort prepensioen dus……

Erg onwennig, maar eerlijk gezegd ook wel ontspannen om te ervaren hoe het is om alleen met Grover te wandelen in plaats van met een groep honden. En ik merk dat de rust hem ook goed doet.

De hondenopvang stortte dus bijna volledig in, maar de aanvragen voor de coaching stroomden al gauw binnen: ineens had iedereen tijd voor een pup. Het was even puzzelen hoe ik dat in die omstandigheden kon organiseren, maar het is allemaal gelukt.

Het stoppen met mijn hondenwerk vind ik best wel lastig: er zijn honden die al vanaf pup bij mij komen en die nu (hoog)bejaard zijn. Die zijn zo eigen geworden en zij mogen zolang ze nog leven en mijn eigen gezondheid het toelaat nog komen.

Met een aantal mensen heb ik een persoonlijke band opgebouwd. Bij sommigen heb ik de kinderen zien opgroeien van peuter tot volwassen en nu brengen de kinderen de hond met vaders auto.

Net als ikzelf zijn een aantal van mijn klanten in die tijd opa en oma geworden.

16 jaar lang is mijn huis en mijn leven bijna constant gevuld geweest met honden van verschillende pluimage.

Het was niet altijd makkelijk, keihard werken, kilometers lopen, soms gebroken nachten en een huis dat aangevreten wordt en nooit schoon is…….

Maar wat heb ik ongelooflijk onvoorstelbaar veel van ze geleerd!!

Elk met zijn eigen karakter, hebbelijkheden en onhebbelijkheden. Theorie is leuk, maar die theorie tot leven zien komen in hondentaal, gedrag, aanpassingen en al wat meer is onbetaalbaar.

Ze hebben me geleerd flexibel te zijn, vooral creatief te denken, geduld te hebben (lukte bijna altijd…) en soms de dingen te accepteren voor wat het is.

Deze bakken aan ervaring gebruik ik dagelijks in mijn coaching aan mensen met honden.

Dat mensen mij “zomaar” hun hond toevertrouwden heb ik altijd bijzonder gevonden en als een grote verantwoordelijkheid gevoeld. Hij of zij maakt toch een belangrijk deel uit van het gezin, er wordt van hem/ haar gehouden en vaak betekent de hond heel veel voor zijn mensen.

Er zijn in al die jaren slechts een paar incidenten geweest, het is tenslotte levend “materiaal” waar je mee werkt, maar gelukkig bleef de schade beperkt en zijn de mensen mij blijven vertrouwen.

Mijn eigen honden, eerst Jaimie, Darryl en nu Grover, hebben mij altijd moeten delen met de andere honden. Ook zij hebben stuk voor stuk heel veel geleerd in die situatie en ik ben ze dankbaar dat ze het altijd zo goed gedaan hebben.

Het andere deel van mijn werkzaamheden was het individueel begeleiden van mens en hond in hun eigen leefomgeving. Ook hierin heb ik ontzettend veel geleerd en een grote ontwikkeling doorgemaakt.

Het was ontzettend fijn om te merken hoe mijn benadering van een hond, dat het een levend wezen is met emoties en gevoelens waarmee je een verbinding kunt opbouwen, altijd erg gewaardeerd werd. Voor sommige mensen ging er een andere wereld voor hen open door het leven door hondenogen te gaan bekijken. En dat je vanuit dat weten en dat gevoel kunt gaan samenwerken.

Prachtig om te zien hoe de verbinding tussen mens en hond groeide.

Het feit dat ik voor de coaching altijd bij de mensen thuis kwam heb ik ook als bijzonder ervaren: je stapt letterlijk en figuurlijk iemand anders leven binnen. De gesprekken waren soms heel persoonlijk en diepgaand. Heel mooi en dankbaar om dat vertrouwen te krijgen.

Bij het beëindigen van het ene, ontstaat er ruimte voor iets anders. Voor mij een nieuw begin met een nieuw blanco pupje dat mij toe gevallen is. Heel bijzonder omdat ik de moeder van het pupje al ken vanaf dat zij pup was en dat ik nu haar zoon bijna vanaf de geboorte heb mogen volgen. Ik ben heel dankbaar voor dit bijzondere geschenk en ik hoop met mijn kleine Tiedel een echte Hartsverbinding op te kunnen bouwen.

Hierbij wens ik iedereen alle goeds en heel veel gelukkige (honden)jaren!

Recent Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search