Coronacrisis en honden. De coronacrisis als kans.

 In Geen categorie
coronacrisis

Op dit moment zitten we in de Coronacrisis. Sinds 1,5 week zijn de maatregelen aangescherpt. De scholen zijn dicht, evenementen worden afgelast en het advies is om minimaal 1,5 meter afstand te houden van elkaar.
Wat ik mijzelf meteen afvroeg toen ik de maatregelen hoorde, met name het afstand houden van elkaar, is wat voor invloed dit gaat hebben op onze honden.

Als eigenaar van een reactieve hond ben ik inmiddels gewend aan het afstand nemen en houden van anderen.
Het afstand houden komt ook vrijwel altijd ter sprake tijdens mijn lessen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat de hond kan opspringen bij mensen. Of om het hond-hond contact op een rustige manier aan te leren.
Vooral mensen met een pup of een aaibare hond ervaren dat het afstand bewaren vaak moeilijk is, omdat anderen pup willen aaien en deze te snel en/of te dicht benaderen.
Ook bij de hond-hondcontacten gaat de benadering vaak veel te snel en wordt er te weinig rekening gehouden met wat elke individuele hond nodig heeft om dit goed te laten verlopen. En er zijn ook honden die helemaal geen behoefte hebben aan contact met vreemden.

Doordat er geen of te weinig rekening gehouden wordt met de persoonlijke zone van de hond en zijn gevoel van veiligheid, ontstaat er vaak gedrag als teveel opwinding, onzekerheid of agressie. Afhankelijk van zijn karakter en ervaringen gaat de hond een manier ontwikkelen om met dergelijke situaties om te gaan. Die manier is niet altijd zoals wij het zouden wensen…..

Wat gaat er nu gebeuren als wij meer sociale afstand gaan bewaren?
Ik weet zeker dat prikkelgevoelige honden hier heel blij mee zijn. Zij gaan meer rust krijgen, komen meer in de ontspanning en kunnen vertrouwen gaan opbouwen. Van hieruit kunnen zij leren om anders met verschillende situaties om te gaan.

Wat gaat er gebeuren met pups en jonge honden?
Het zou me niets verbazen als later blijkt dat de honden die nu in de prille levensfasen zijn, door deze afstandsmaatregel hele prettige honden in de omgang worden. Als zij minder geconfronteerd gaan worden met spannende sociale situaties die zij (nog) niet kunnen hanteren, dan is de kans groot dat zij minder ongewenst gedrag als teveel opwinding, onzekerheid en agressie gaan ontwikkelen.

Ik ben heel erg benieuwd wat de Coronacrisis ons op dit gebied gaat brengen.

De tijd zal het leren! 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search