Schijn bedriegt

 In Geen categorie

Puppy, Hond, Cute, Huisdier, Dierlijke

SCHIJN BEDRIEGT

Het lijkt zo simpel op de televisie: een kleine charismatische man die met veel overtuigende woorden en een stevige aanpak honden “corrigeert” waardoor het op de film zeer meegaande honden lijken te zijn geworden en het probleem opgelost lijkt te zijn.
Onder in beeld staat regelmatig de tekst : “Don’t try this at home” of “Vraag een deskundige om hulp”.

Enkele weken geleden werd ik gevraagd voor begeleiding bij de opvoeding van een pupje van 12 weken van een gevoelig timide ras. Pup was op de leeftijd van 8 weken bij meneer en mevrouw gekomen en inmiddels was er veel spanning ontstaan tussen pup en mensen en de mensen onderling. (pup op bovenstaande foto is niet de pup uit het verhaal)

Bij binnenkomst zag ik een angstige pup die in een hoekje naar mij ging blaffen en dat lang volhield. Meneer en mevrouw vertelden dat pup (zoals elke pup…..) nogal bijterig was en dat hadden geprobeerd af te leren door pup te bestraffen: door hem op de rug te dwingen en stevig vast te houden, tikjes in de zij te geven en aan het nekvel op te tillen.
Op televisie hadden ze gezien dat je de baas moest worden over je hond, dat hij moest weten wie het voor het zeggen had en dat je ongewenst gedrag moest straffen.
Inmiddels was het bijten steeds sneller en harder geworden en had pup zeer weinig vertrouwen in de mens overgehouden.

In de praktijk kom ik dit regelmatig tegen: wat op televisie te zien is wordt voor waar aangenomen en gecopiëerd zonder te kijken naar wat er met de hond gebeurt. Vaak raakt men van de regen in de drup.
Uiteraard heb ik de pupmensen heel veel uitleg gegeven en aanwijzingen hoe anders om te gaan met het ongewenste gedrag en het aanleren van gewenst gedrag.

De hele situatie grijpt mij behoorlijk aan: de onmacht en wanhoop van de mensen en de angst en het onveilige gevoel van de pup raakt me enorm. Ik ga er vandaan met hoofdpijn en het houdt me lang wakker.

Enkele dagen later ontvang ik een mailtje van de mensen dat ze besloten hebben om een nieuw huis voor pup te zoeken……

 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search