Hondse Ontmoetingen

 In Geen categorie

HONDSE ONTMOETINGEN

6-8-2017. Zondagmorgen 6.30 uur. Ik ben aan de wandel met één van mijn eigen honden Grover (Podencomix met rugzakje…) en 4 gasthonden: een flink uit de kluiten gewassen kruising Bouvier x Herder, een flinke Labrador, een Springer spaniël en een Boxer.

Om deze tijd en op deze plek kunnen ze lekker loslopen, behalve Grover die aan de 10 mtr lijn blijft.

Op de heenweg kan ik de honden netjes langs een aantal vissers loodsen zonder dat ze in de Tafeltje-dekje-uitstalling van die mannen duiken. Altijd weer een uitdaging.

 

Als ik weer een stukje op de terugweg ben en de honden lekker rennen en spelen, komt er een busje aanrijden. Dat stopt op een parkeerplekje vóór ons. De deuren blijven nog dicht en ik denk dat het nog meer vissers zijn. Maar als ik er bijna ben met mijn honden hoor ik geblaf uit de auto en zie ik 2 mensen zitten met 2 middelgrote honden tussen hen in.

Mijn hondengroep is natuurlijk geïnteresseerd en loopt even snuffelend richting de bus. Maar ik kan ze al snel met me mee roepen om verdere onrust in het busje te voorkomen.

Als we zo’n 50 meter doorgelopen zijn kijk ik om en is de mevrouw inmiddels uitgestapt. Ze roept vragend of ik straks weer terug kom. Op haar geroep rennen de Labrador en de Boxer naar haar toe. Ik zie de mevrouw voorover buigen en de handen uitsteken om ze aan te halen. Ik roep meteen: “niet aanhalen!” (omdat ze dan leren naar mensen toe te rennen….), waarop mevrouw “ok” roept, direct rechtop gaat staan en de handen wegtrekt. Tegelijkertijd roep ik de honden die keurig rechtsomkeert naar mij terug rennen.

 

We wandelen weer lekker verder en ondanks het vroege tijdstip scan ik zoals gewoonlijk vaak de omgeving om te kunnen anticiperen op wat er mogelijk aankomt. Het is ook toeristenseizoen en dan weet je het maar nooit.

Als er fietsers of wandelaars met of zonder hond aankomen dan roep ik ze altijd bij me, lijn ze aan indien nodig en probeer met de honden zoveel mogelijk afstand te nemen van de passerende prikkel.

 

Dan ineens als uit het niets is er even verderop na een flauwe bocht ineens een man met een meisje van plm 4 jr die een klein hondje vasthoudt. Op het moment dat ik het zie, zien de honden het ook en die stuiven er met zijn allen enthousiast op af. SH..!!! Natuurlijk roep ik ze, maar geen reactie.

Uit bezorgdheid voor het hondje vanwege het verschil in grootte, aantal en de groepsdynamiek, roep ik tegen de meneer “wilt u het hondje even optillen?!”. Maar hij doet niks en roept op een onaardige toon “Waarom dan?”. Inmiddels ben ik dichterbij gekomen en vraag nog een keer “wilt u het hondje even optillen?”. Meneer wéér “Waarom dan?”. Hij wil duidelijk een discussie aangaan waarin waarschijnlijk argumenten naar voren zullen komen als: als je een hond optilt maak je hem bang; of je maakt hem dominant, ze moeten het zelf uitzoeken, enz.

Dit is niet echt een moment om te gaan discussiëren terwijl de honden nog steeds om het geheel heen stuiteren.

Inmiddels heb ik een paar honden vast en vanuit mijn ooghoek zie ik de man wat agressief naar me overbuigen “WAAROM DAN?!”. Ik zeg dat niet iedere hond tegen kleine hondjes kan en krijg gelukkig iets meer rust in mijn groep. Ik heb geen tijd voor hem, hij pakt eindelijk het hondje op en ik roep mijn honden mee om door te lopen wat ze nu ook doen. Ik hoor hem nog roepen “Dat hebben ze toch geleerd…?”

 

Terwijl ik doorloop en de honden weer vrolijk mee dartelen, bied ik in gedachten mijn excuus aan aan het kleine hondje. Ik heb niet echt naar hem kunnen kijken, maar ik geloof dat hij gelukkig niet heel erg schrok.

En eigenlijk ben ik blij dat mijn honden ‘alleen maar’ vrolijk om man, kind en hondje heen sprongen en dat het geen kefhondje was, want één van de honden heeft daar soms wel moeite mee.

 

Later bedenk ik me wat een verschil in reacties: eerst de mevrouw die heel fijn meewerkt als je wat vraagt en daarna de meneer die dat niet doet…..

Recent Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search