Voorrouw

 In Geen categorie

a 20170812_131327

Wat kun je toch ontzettend verdrietig zijn als je weet dat een hond waar je heel veel van houdt niet meer lang bij je zal zijn.

Een Canadese hondenprofessional, Grisha Stewart, noemde het “pregrief”. Dat vond ik een heel mooi woord om het gevoel te omschrijven: de gedachte aan het komende gemis doet al heel erg pijn en je bent in de “voorrouw”.

Dat gevoel ken ik al een tijd naarmate Darryl ouder wordt. Sinds geruime tijd is hij ziek en nu is het zover dat hij niet lang meer bij mij zal zijn.

 

Naast het feit dat ik Darryl binnen korte tijd zal moeten missen voel ik me ook nog eens een beetje schuldig omdat dit de drukste periode van het jaar is. Het is zomervakantie en het huis is vol met opvanghonden.

Juist nu hij zich steeds zwakker gaat voelen is er constant beweging en drukte om hem heen en moet hij mijn aandacht delen met iedereen.

Maar blijkbaar is het zíjn keuze om juist in deze drukke tijd het aardse leven los te gaan laten……..

 

Naast mijn verdriet om het komende gemis zie ik ook hoe de andere honden omgaan met dit stervensproces.

Darryl ligt nu heel vaak ergens midden in de looproute of midden in de kamer. Vrijwel alle honden lopen voorzichtig bij hem langs of wachten totdat ik ze help om er rustig langs te gaan als hij echt in de weg lig. Verder laten ze hem met rust, kijken af en toe eens naar hem of heel soms een snuffeltje.

 

Darryl is nog graag bij mij; zo gauw ik ergens zit komt hij tegen mijn voeten aan liggen en als ik me verplaats duurt het niet lang voordat hij me weer opzoekt.

Het lopen wordt langzaamaan moeilijker, eten doet hij vrijwel niet meer en af en toe neemt ie een paar slokjes water.

Maar hij maakt nog veel oogcontact en heel soms is er een voorzichtig kwispeltje……

Wat vinden we het moeilijk om elkaar los te laten…………

 

Nu ben ik dus nog in de voorrouw die over niet al te lange tijd plaats zal maken voor de echte rouw……

Recent Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search