Spelende Honden

 In Geen categorie

Spelende honden

 

Bij hondenspel komt nogal wat kijken, dat gaat niet altijd vanzelf goed. Dat komt onder andere omdat de honden zoals wij die tegenwoordig houden allemaal losse individuen zijn die geen familieband met elkaar hebben.

Er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten en die spreken allemaal hun eigen taal die niet altijd door de ander begrepen wordt. Zet een Fries en een Limburger bij elkaar die hun eigen taal spreken: gegarandeerd dat er communicatieproblemen ontstaan…… Of een Nederlander met een Japanner…. En wat in de ene cultuur beschaafd is, wordt in de andere cultuur als onbeschoft gezien.

Zo is het ook met onze honden. Er zijn er bijvoorbeeld die heel fysiek ingesteld zijn en beuken en rammen leuk vinden en er zijn andere honden die dat heel eng vinden.

playing-puppies-790638_960_720

 

Hoe kun je zien of honden echt met elkaar spelen of dat er een andere drijfveer zit achter het gedrag?

Bij echt spel moet er bij beide honden (of als het er meer zijn bij allemaal) sprake zijn van gelijkwaardigheid: het ene moment voert de ene partij de boventoon en het andere moment de andere partij. Het wisselt elkaar regelmatig af. Honden moeten zich veilig voelen in het spel.

Als de ene hond steeds achter de andere hond aan rent, dan is het vaak geen spel maar jachtgedrag. Je ziet dan ook vaak dat de opgejaagde hond het na korte of langere tijd niet leuk meer vindt: staart gaat omlaag, hij probeert de andere hond te ontwijken, (angstig) achterom kijken e.d.

Bij beide of alle honden moet plezier zichtbaar zijn. Het is dus belangrijk om lichaamstaal van honden te leren herkennen zodat je kunt zien of er emoties als angst of irritatie gaan ontstaan.

Om het voor iedereen leuk te houden moeten de honden leren rekening te houden met de ander: groot-klein, jong-oud, ruig-rustig, enz enz.

Als een hond signalen afgeeft van angst, het spel niet leuk meer vinden, even rust willen en dergelijke, dan moet de andere partij daar op de juiste manier op (kunnen) reageren. Zo niet dan is de hond die de signalen afgeeft genoodzaakt om steeds hardere maatregelen te nemen en kan er een conflict ontstaan.

Tijdens het spel kan de opwinding zo hoog oplopen dat het eindigt in een conflict.

 

Als eigenaar of begeleider van een hond is het belangrijk dat je hond-hondcontacten in goede banen leidt. Help de honden elkaar te leren verstaan en begrijpen. Houdt het contact, zeker bij jonge honden, kort, heel kort, breek op tijd af. Je kunt een pauze inlassen zodat de honden tot rust kunnen komen en ze daarna weer mogen spelen. Dan leren ze ook dat geroepen worden uit spel niet altijd het einde van spel betekent.

 

Ga er niet automatisch van uit dat de andere hond contact wil. Kijk naar de signalen die hij geeft. Zorg dat het voor alle partijen een positieve ervaring is.

 

Nog een interessant artikel:

http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/wat-kan-er-mis-gaan-tijdens-spel/

 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search